Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Room. 10:19-21.

Tiesikö Israel?

 

19. Kysyn vielä: eikö Israel ole tiennyt siitä? Jo Mooses sanoo:

        "Minä yllytän teidät kadehtimaan kansaa, joka ei ole kansa, saatan teidät vihastumaan ymmärtämättömän kansan tähden."

 

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Room. 10:19)

 

19. Korostaakseen vielä edellä sanomaansa hän osoittaa, että tätä opetusta julistettiin jo Vt:ssa. Mutta ehkä Israel ei ole sanomaa käsittänyt. Tätä tarkoittaa Paavalin kysymys: "Eikö Israelilla ole ollut siitä tietoa?" Evankeliumi julistettaisiin pakanoille ja juutalaiset siirrettäisiin syrjään. Aikaisemmin hän on sanonut, ettei ihmisten pelastumismahdollisuuksissa ole mitään eroa. Juutalaisilla ei ole siinä suhteessa mitään erityisetuja. Jos he hylkäävät Kristuksen, he joutuvat itse hylätyiksi. Vt:ssa oli ilmoitettu, että juutalaiset tulisivat olemaan täynnä epäuskoa, kun taas pakanat uskoisivat. Lainaus on 5 Moos 32:21:stä.

 

 

Jaeviittaukset:

5. Moos. 32: 21. He ovat kiivastuttaneet minut jumalilla, jotka eivät ole jumalia,

vihoittaneet minut turhuuksillaan.

Niinpä minäkin kiivastutan heidät kansalla, joka ei ole kansa,

vihoitan heidät houkkamaisella pakanakansalla.

Room. 11: 11. Juutalaisten lankeemus

Kysyn vielä: eivät kai juutalaiset sen vuoksi ole kompastuneet, että jäisivät lankeemukseensa? Eivät tietenkään, vaan heidän rikkomuksensa on koitunut pakanoille pelastukseksi, että he itse tulisivat kateellisiksi.

 

 

20. Jesajakin on rohkea ja sanoo:

        "Minut ovat löytäneet ne, jotka eivät minua etsineet, olen ilmestynyt niille, jotka eivät minua kysyneet."

 

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Room. 10:20)

 

20. Lainaus on peräisin Jes 65:1:stä (Septuaginta). Nämä Paavalin ja Jesajan sanat eivät tietenkään merkitse sitä, että Jumala välttämättä antaa löytää itsensä, ellemme etsi häntä, tai että meistä tulee kristittyjä vaikka emme etsi Kristusta. Se merkitsee vain, että pakanat, joiden ei voida sanoa tavoitelleen Jumalaa, saisivat kuulla evankeliumin, ja he ottaisivat sen kuullessaan vastaan. He palvelivat epäjumalia eivätkä etsineet elävää Jumalaa, mutta hän tuli heidän luoksensa.

 

Jaeviittaukset:

Jes. 65: 1. Pelastus ja kadotus

Minä olen suonut niiden etsiä minua, jotka eivät minua kyselleet, niiden löytää minut, jotka eivät minua etsineet. Kansalle, jota ei ole otettu minun nimiini, minä olen sanonut: "Tässä minä olen, tässä minä olen!"

2. Kaiket päivät olen ojentanut käsiäni uppiniskaista kansaa kohti, joka vaeltaa omien ajatustensa mukaan tietä, mikä ei ole hyvä,

Room. 9: 30. Israel ja Jumalan vanhurskaus

Mitä me siis sanomme? Että pakanat, jotka eivät tavoitelleet vanhurskautta, ovat saaneet vanhurskauden, nimittäin uskosta tulevan vanhurskauden.

 

 

21. Mutta Israelista hän sanoo: "Koko päivän minä olen ojentanut käsiäni tottelematonta ja uppiniskaista kansaa kohti."

 

 

(Novum jae jakeelta etenevä kommentaari: Room. 10:21)

 

21. Israelin väliaikainen hylkääminen Kristuksen valtakunnasta ei johtunut tiedon tai ymmärryksen puutteesta, vaan kansan tahallisesta tottelemattomuudesta. Ojennetut kädet kuvaavat kutsua, tarjousta, halua ja intoa ottaa heidät armahtaen vastaan. Vrt. Snl 1:24. "Koko päivän" viittaa toimintaan, joka jatkui lakkaamatta. Se viittaa siihen, ettei heidän kapinointinsa rajoittunut tiettyyn ajanjaksoon, vaan oli aina luonteenomainen piirre kansassa.

 

 

 

Sivun alkuun

 

©2019 Room. 10:19-21. | PELASTUS - suntuubi.com